Een kijkje achter de schermen (2021) in BrabantSport Magazine.

[…] “Ook Joost steekt niet graag de duimen onder de oksels om aan te geven hoe belangrijk zijn rol als sportpsycholoog is. ‘Dat wordt dan snel iets als ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’, maar ons centrum en onze bijdragen zijn een luxe voor de topsporter in de regio. Het groeit ook. Ook in professionaliteit.’ In zijn rol als sportpsycholoog leert hij de sporters anders om te gaan met obstakels zodat ze dingen doen die écht belangrijk zijn voor hun (sportieve) ontwikkeling. ‘Dat kan op zowel sport- als studievlak door ze te helpen bij situaties waar ze druk ervaren. Ook in de communicatie binnen het team of met de coach kan ik begeleiden. Natuurlijk ben ik vooral sportpsycholoog, maar mijn werk kan ook goed op andere terreinen gebruikt worden. Onlangs heb ik nog een masterclass mentaal herstel gegeven voor unithoofden van het Jeroen Bosch ziekenhuis die een zware coronaperiode hadden doorgemaakt.’”

“Joost hanteert in zijn werk ook wel een stoplichtvariant. ‘Ik ben, net zoals het hele team Prestatiegedrag, getraind om signalen van (sub-)klinische problematiek te herkennen. Als het gaat om prestatie ondersteunende begeleiding, groen en licht oranje, begeleid ik meestal zelf. Zie ik signalen die een indicatie zijn voor oranje of rood, denk aan overtraining, trauma’s, eet- en angststoornissen of depressie, dan haak ik Regionaal Expert Prestatiegedrag en klinisch psycholoog Eefje Raedts aan.’” […]

[…] “Joost trekt het wat breder. ‘Ik ben trots op ons team. De samenwerking met anderen (coaches, staf, Strength & Conditioning coaches, voedingsdeskundigen, etc.) is essentieel. Alleen op zo’n manier kun je sporters echt ontwikkelen! Ook ben ik enorm trots op de wijze zoals we het hier in Brabant doen. Het is echt luxe, want alles zit hier bijeen, de prettige woonomgeving waar je een eigen kamer hebt om je terug te trekken. Daarnaast zijn school en sportaccommodatie om de hoek. Kortom, de juiste formule voor ontwikkeling én succes!’”