Presteren onder druk niet voorbehouden aan sportwereld” (2021) via brabantsport.nl.

“Bij het horen van de term ‘presteren onder druk’ wordt meestal direct de link gelegd met topsporters. In de afgelopen twee jaar bleek dat de druk niet alleen op de sportvloer hoog is, maar ook binnen de gezondheidszorg, en dat zonder voorbereiding zoals de sporters normaliter doen. Nadat in maart 2020 ook Nederland ten prooi viel aan de coronapandemie werden er vanuit de samenwerkingsrelaties al snel contacten gelegd met experts van het TeamNL centrum van BrabantSport. De sportpsychologen Joyce Jansen en Joost Pluijms brachten hun kennis over op personeel en management van zorginstellingen en ziekenhuizen. In het afgelopen jaar verzorgden zij maar liefst 16 masterclasses voor in totaal 320 personen. Een van de deelnemende ziekenhuizen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in onze provinciehoofdstad. Manager bedrijfsvoering van het JBZ, Joost van de Mortel (45), vertelt er graag meer over.”

” […] Vanwege de ervaring van deze processen en de overeenkomsten met de topsport besloten we om hier met het TeamNL centrum van BrabantSport mee aan de slag te gaan. Eerst met een pilot voor de zomer met leidinggevenden die samen met hun medewerkers in de directe COVID zorg hadden gestaan of directe effecten hiervan hadden bemerkt. (Enthousiast) Dat werd een succes! Op de vraag of we hier mee verder moesten, kwam een volmondig JA. Omdat Joyce in die fase geen tijd kon vrijmaken is haar collega Joost Pluijms gekomen. Hij heeft geweldig werk verricht, juist vanwege de bewustwording die hij creëert en de praktische, toepasbare oplossingen. Als mensen nu horen dat er weer een sessie van hem komt, schuift iedereen aan om naar zijn praktische tips te luisteren!”

“Ik was onlangs zelf bij een masterclass en leerde daar dat ik weliswaar de zaken goed op orde kan hebben qua organisatie van herstel, maar dat de uitvoering dan vaak toch anders blijkt. Dat was een eyeopener. Vermoeidheid is ook bij ons binnengeslopen, waarbij veel collega’s merkten dat zij zelfs na de zomervakantie nog moe en zelfs prikkelbaarder waren. Naast inzicht kregen we echt handzame tips van Joost. Bijvoorbeeld om zaken die uitgevoerd moeten worden maar eens op 50% van de snelheid te doen, om zo bewustwording en focus te creëren. (lachend) Ook kregen we de tip om de ‘pauzeknop’ uit te printen en die zichtbaar ergens op te hangen of op te schrijven. Heel nuttig bleek ook de tip om de 4-4-4 ademhaling toe te passen. Vier seconden inademen, vier seconden vast houden en vier seconden uitademen en dat vier keer op rij. Joost raakte precies de juiste snaar met deze masterclass.”